sobota 25. apríla 2015

La Belle Ferronière, Leonardo da Vinci

Dnes trocha iný typ článku. Ste veľký fanúšikovia umenia? Pretože o jednom skvelom kúsku umenia idem dnes písať.
Je to portrét La Belle Ferroniere od Leonarda da Vinciho.
Aj keď si ho vygooglite tak vám vyhodí iný, myslím, že aj známejší portrét od Leonarda, vyskúšajte to. Ale ja idem písať práve o tomto. Môžem aj povedať o jednej z mojich najobľúbenejších malieb. Tak tu je príbeh.
Môžte tento portrén nájsť v Louvre, Paríž. Tam som ho aj videla po prvýkrát. Ako som chodila uličkou Louvru a pozrela sa na všetky tie maľby z väčšej dialky, väčšina týcho renesančných diel mi pripadala rovnaká. Ale oči sa mi zastavili práve ne tomto jednom. Pravdepodobne kvôli tej čiernej farbe. Dodáva celej maľbe dramatickosť. Ale keď sa pozriem bližšie na tvár ženy, príde mi milá a takmer sa usmieva, čo vytvára perfektný kontrast.
A čo viac, páči sa mi ten 2d efekt.
Keď som o tej maľbe začala viacej rozmýšlať, tak začala vidieť aj všetky tie tajomstvá v nej. Pripadá mi taká unikátna.
Na prvý pohľad by ste možno povedali, že je to jednoduchá maľba, ale je tam za tým toho stále veľa.
Toto je len môj názor, ale rada by som vedela čo si myslíte aj vy. Napíšte mi do komentárov a môžme mať aj umeleckú diskusiu ( :D ). Taktiež mi dajte vedieť či by ste radi čítali aj viac článkov takého to typu.
Ahojte nabudúce.

~

A little bit different tipe of article this time. How big fans of art are you? Because I´m gonna writing about one amazing piece of art today.
It´s portrait La Belle Ferroniere by Leonardo da Vinci. Even if you google it you find a different portrait, I think the more famous one by Leonardo, just try it. But I´m going to write about this one. I can say one of my favorite painting ever. So here´s the story.
You can find this painting in Louvre, Paris. That´s where I saw it for the first time. As I was walking throught the aisle of Louvre and I looked at all of the paintings from some distance, most of these renaissance paintings seemed quite similar to me. But my eyes stoped right on this one. Probably because of the black color. It makes the whole painting dramatic. But when I look closer to the woman´s face I see kind almost smiling face, which creates a perfect contrast.
What´s more I really like that 2d effect.
When I started thinking about it I also started to seeing that secrets it this painting. It seem so unique to me. At first sight you might say it seems like simple painting but there´s still so much behind it.
This is just my oppinion but I would love to know what do think. Write to me down below and maybe we can have artistic discussion ( :D ). Also let me if you would like to read more articles like this.
Bey.

1 komentár:

  1. tiez som bola v Louvri, ale musim povedat, ze ma to tam nejak extremne nezaujimalo. pozrela som si Monu Lisu a tym to pre mna haslo. pozeranie obrazov asi nebude nic pre mna. viem, ze tym autor chcel nieco povedat, ale mam pocit, ze nikdy nepridem na to, co presne. a to ma frustruje. umenie ako take mam celkom rada, maliarov ako aj inych umelcov rozhodne obdivujem, ale mam pocit, ze v obrazoch nikdy nebudem schopna najst nieco konkretne, co by ma oslovilo a odlisilo by pre mna nejaky konkretny obraz od tisicok ostatnych.

    OdpovedaťOdstrániť