nedeľa 10. apríla 2016

Ready player one - Ernest Clive. Book review


"Závislácke ako hra"
Hodnotenie: 5/5
Obsah: Je rok 2044, prišli sme o zásoby ropy, zničili sme Zem. Jediný útek z takého sveta, je virtuálna utopia OÁZA. zakladateľ OÁZY James Halliday, ktorý zomrie bez dediča, sľúbil kontrolu nad utopiou a masívne dedičstvo, pôjde tomu, kto vyrieši úlohy, založené na kultúre 80-tych rokoch v 20.storočí. Náš hlavný hrdina Wade Watts sa spolu s ostatnými, zapojí do sútaže. Ale postupne zistí, že hon bude oveľa drsnejší a kolidovať s realitou.
Môj názor: Kniha je veľmi ľahká na čítanie. Angličtiny nie je samozrejme môj prvý jazyk, ale nemala som vôbec žiadny problém s čítaním tejto knihy v angličtine. Nemusela som ani používať slovník, pre mňa to bolo ako čítať v slovenčine.
Kniha vás dokáže úplne vtiahnuť. Je to ako hrať hru.
Aj keď síce neverím v taký zlý svet, v takom krátkom čase, čítať o tom bolo zaujímavé. Ale ukazuje to aj niečo s čím sa môžme aj ztotožniť. A to je útek. Sledujete príbeh chlapovho avatara vo virtuálnej realite, jeho ozajstný život je oničom, vôbec tak v skutočnosti nevyzerá. Ale aj tak by mohol byť dosť odvážny a dosť múdry nato, aby zmenil svet.
Čo je viac, dostanete tonu inšpirácií na filmy/knihy z 80-tych.
Je to dobrá kniha pre tých čo nečítajú tak často, pretože vás to naozaj chytí. A tiež ak angličtina nie je váš materinský jazyk a bojíte sa čítať v angličtine celé knihy, táto je skvelá na začiatok. Je to ľahké čítanie.
A ten obal je môj obľúbený! Vyzerá ako jeden z tých retro sci-fi obalov. Tento sa má stať vintage.

~

"Addicting like game"
Rating: 5/5
Story: It's year 2044, we ran out of oil, we destroyed the Earth. The only escape from world like this is popular virtual utopia called OASIS. OASIS founder James Halliday, who dies with no heir, has promised that control of the OASIS - and his massive fortune - will go to the person who can solve the riddles he has left, based on 80s culture in 20th century. Our main character Wade Watts, among the others, joins the contest. But soon he finds out that a chase is getting tough and will collide with reality.
My opinion: This book is really easy to read. English is not my first language, but I had no problem reading this one. I didn't even have to used dictionary, for me it was like reading in Slovak.
This book can really suck you in. It's like playing a game.
However, I don't really believe in such a ugly world in such a early future, reading about it was interesting. But it actually shows something we can relate to. And that's escaping. You follow a story of a boy's avatar in a virtual reality, his real life sucks, he looks nothing like that in a real world. But yet he might be brave and smart enough to change the world.
What’s more, you get tonne of 80s movie/literature recommendations.
It's a great book for those who don't read that often because it really catches you. And also, if English is not your mother language and you scared to read the whole book in English then this one is great for the beginning. It's an easy reading.
And the cover is my favourite! It's like one of those retro sci-fi covers. This one is meant to get vintage.

2 komentáre:

  1. o tejto knihe som este nepocula a kedysi by som si povedala, ze to nie je nic pre mna, ale kedze sa mi Divergencia dost pacila, rozmyslam, ze by som si zohnala a precitala aj tuto knihu. po anglicky som uz dlhsie nic necitala, takze by to mohlo byt celkom fajn. vdaka za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tu knihu mám už tak dlouho doma, jednou jsem ji koupila v levných knihách. Hrozne mě bavila, ale pak jsem ji jednou odložila a ještě se k ní nedostala, tak to nebudu dočítat do konce, ať mi to neprozradíš :)

    OdpovedaťOdstrániť