sobota 27. februára 2016

February favourites

Nemôžem uveriť, že už je koniec februára, to je hrozné! Tentokrát je možno o jeden deň dlhší, ale aj tak, je to stále len jeden deň. Viem, veľa vecí sa môže stať za jeden deň, môžete o tom napísať román, taktiež som si dosť istá, že už to niekto spravil. Tak, môžme ísť zmeniť naše životy za tento jden deň? To je výzva ľudia! Dajme prechodnému roku nejaký význam, teda samozrejme okrem toho astrologického.
Každopádne, obľúbené veci v tomto mesiaci...

Dom z kariet
Začala som to pozerať v telke a úplne ma to chytilo. Jeto seriál z prostredia Bielho domu, v podstate plný intríg, ale naozaj chytlavý.
Booktube/bookstagrams
Ukázalo sa, že mám rada obrázky kníh. Sú pekné! A dostala som tonu inšpirácií na ďalšie knihy. Naozaj, môj zoznam kníh, ktoré chcem prečítať je dlhší ako môj šál.Ani neskúšajte posudzovať moje prirovnania.

Svetlo, ktoré nevidíme, Anthony Doerr
Samozrejme obľúbená kniha. Ale naozaj mám túto rada. Je to fikcia z druhej svetovej o slepom francúzskom dievčati Marie-Laure, ktoré musí odísť z Paríža a ukryť sa v dome jej rodiny, a nemeckom chlapcovi Wernerovi, ktorý je do matiky a fyziky a dostane sa do prestížnej Hitlerovej školy, a ich príbahe sa postupne zlievajú, ale sú tam aj iné pohľady iných postáv. Je to naozaj dobré. Páči sa mi Doerrov skvelý štýl písanie. A cituje Jules Verna!
Hudba
Downtown - Macklemore and Rayn Lewis
Super girl - Anna Naklad feat. Alle Farben & YOUNOTUS
Tieto sa náhodne objavili v playlistea aj keď som ich už počula predtým, začala som ich vnímať až teraz. No, pri Downtown ani nerozmýšľam nad lyricsom, len sa mi páči tá energia z toho.

Ok, hádam, že to je všetko. No, išla som na menšie nákupy minulý týždeň a musela by som sem dať asi všetko. Tak, aké sú vaše obľúbené veci, ktoré by ste vyzdvihli tento mesiac?

pondelok 22. februára 2016

And beyond

Dobré ráno! Prepáčte, že som tu dlhšie nebola. Strávila som týždeň nenávidením matematiky a nedeľu čítaním Krvavej královnej od Victorii Aveyard a pozeraním Domu z Kariet. Ale keďže mám teraz jarné prázdniny(nič na LA spôsob, je stále február koniec koncov), rozhodla som sa niečo napísať.
Výhľad na fotkách je z Mníchova. Bola som tam cez leto (našťastie pred migračnou krízou). Ak mám byť úprimná, nepáčilo sa mi to mesto až tak veľa. No, je celkom milé, len nie vôbec nič "magické". Ale majú skvelé galérie. (Hádam, že váčšinu obrazou pobrali nacisti, ale koho to dnes trápi.) Zamilovala som si impresionistov. V budúcnosti o nich napíšem. Sľubejm sem priniesť viac umenia.
Každopádne, dajte mi vedieť keď ste niekedy boli v Mníchove a čo si myslíte o tom meste.

nedeľa 7. februára 2016

Throne of glass book review

O knihách som v poslednej chvíli po písala celkom dosť, ale skrátka mam pocit, že na niektoré musím napísať svoj názor. A posledná kniha, ktorú som čítala, bola Trón zo skla od Sarah J. Mass.
Podľa mňa, je to taký ten klasický typ teenagerskej klasiky. Ak by som to čítala tak 4 roky dozadu, určite by som si to hneď zamilovala. Ale najskôr, prečo som si vlastne kúpila túto knihu. Videla som na ňu skvelé doporučenia a tak som ju musela vyskúšať. Samozrejme, som si prečítala o čom to bolo, ale knihy ako tieto mi prídu celkom oddychové. Pretože, no je to fantasy, nič reálne, čiže nad tým nemusím až tak moc rozmýšľať a je to dobrá prestávka od reality. A ak by som si túto knihu prečítala v skorších rokoch, určite by to bola posadnutosť. Niečo ako Hry o život. Hádam, že by sa mi tie knihy nepáčili až tak dnes ako vtedy.
Trón zo skla je o nájomnej vrahyni menom Celeana Sardothien, ktorá musí bojovať proti ďalším 23 mužom, aby sa stala kráľovnou šampiónkou a potom získala slobodu. S nejakými tými démonmi a milostným trojuholníkom. Klišé.
Naviac, ani mi to neprišlo až tak napínavé ako som čakala. Čo je vždy sklamaním.
Tiež som čítala, že druhá kniha je ešte lepšia. Noo, neviem ci vám teraz až tak verím. Ale tu je vec, poznám sa a keď sa budem nudiť pravdepodobne si to pokračovanie prečítam.
Ak máte 13 tak vám túto knihu doporučujem. Samozrejme aj keď ste straší sa vám to môže páčiť. Ale ak ste ako ja a takéto teenagerské fantasy vám príde trocha nostalgické alebo potrebujeme malú zmenu medzi Danom Brawnom a Shakespearom, tak je to tiež dobrá voľba.
P. S. Obal je naozaj dobrý. To dievča vyzerá ako fantasy verzie Čiernej Vdovi.