piatok 8. januára 2016

Winter break reading list


Pre mňa zimné prázdniny znamenajú viac času na čitanie a oddych. No, teraz už skončili. Naozaj som vystrašená z všetkých tých vecí čo musím spraviť do školy. Mám vypočítať asi 20 príkladov a poviem vám, je to dvakrát tak ťažšie keď vám nejde matika. Ale späť k času keď som mala ešte čas na čítanie. Tak, tu je zoznam kníh čo som čítala tieto prázdniny.
Príbehy Olivera Twista, Charles Dickens
Začala som túto knihu čítať cez jeseň, ale dokončila až cez Vianoce. A musím povedať, že to bolo milé čítanie. Kniha sleduje život siroty, mladého Olivera, počas priemyselnej revolúcie v Londýne. Revolúcia, v podstate, spôsobila realizmus v literatáre, ale páčilo sa mi aj tak. A plánujem si prečítať viac kníh od Dickensa.
Vianočná koleda, Charles Dickens
Pamätáte ako som si chcela prečítať viac od Dickensa? (:D) Toto je príbeh o Scroogovi, ktorý má nenávisť pre Vianoce a vlastne takmer pre všetko a traja duchovia mu prídu pomôcť zmeniť jeho život.
Miniaturista, Jessie Burton
Historická finkcia z Amsterdamu v 17. storočí. Páčila sa mi táto kniha. Naozaj dobrá a s krásnym obalom. Vždy ma poteší keď nájdem nejakú dobrú historickú knihu.
Papierové mestá, John Green
Som si istá, že veľa z vás čitalo túto knihu. A keď nie tak by ste mali. Táto kniha je skvelá! Je naozaj zábavná! Greenovo písanie je v podstate dosť vtipné. (A dokonca aj Na vine sú hviezdy, všetci hovoria o tej rakovine a smutnej časti, ale nezabúdajme ani na tie vtipne a možno aj sarkastické časti.) A mne sa Papierové mestá nakoniec páčili viac ako Na vine sú hviezdy. Je to príbeh o Quentinovi, ktorý sa rozhodne sledovať nápovedy a nájť jeho detskú lásku Margo, ktorá zmizla potom čo spolu strávili blázninú a dobrodružnú noc.
Eleanor a Park, Rainbow Rowell
Príbeh zasadený do 80tych rokov, ktorý hovorí o láske medzi Eleanor, červenovláske a problémovo rodinou, a Parkom, bohatýmpolovičným kóreanom. Táto kniha sa mi až tak nepáčila. Chcela som si od Rainbow Rowell prečítať nejakú knihu už dlhšie a hádam, že som nemala začať touto.
Muž vo vysokom hrade, Phillip K Dick
Kniha o alternatívnej histórii. Je zasadená do sveta kde nacisti vyhrali duhú svetovú. Má to veľa dejov a nakoniec sa začnú do seba prepletať. Niečo ako Láska nebeská, ale viac dramatické a v povojnovom období. Jeden dej je o knihe, ktorá hovorí o tom čo by sa stalo keby nacisti nevyhrali vojnu, čiže pravdivú históriu. Niekedy je to trochu komplikované. A doknca to počúvam ako audioknihu, pretože to na Slovensku neviem nikde zohnať. A počula som, že vyvtorili nový seriál na základe tejto knihe s rovnakým názvom, možno keď budem čas si to pozriem.

~

For me, winter breaks mean finally have more time for reading and rest. Well, they're over now. I'm really scared of all that things I have to do for school. I have to count like  20 equations (or what) and let me tell you, it gets twice as hard when you're bad at math. But, back to the time when I had that time for reading. So, here's my list books I've read this holidays.
Oliver Twist, Charles Dickens
I started reading this during fall but finished it just during Christmas. And I have to say, nice reading. Book follows life of young orphan Oliver in London during industrial revolution. Revolution, in fact, caused realism in literature but I still liked it. And I'm planning to read more books by Dickens.
Christmas Carol, Charles Dickens
Remember how I said I want to read more Dickens? (:D) This is story about Scrooge who has hatred for Christmas and mostly for everything and three ghosts come to help him change his life.
Miniaturist, Jessie Burton
Historical fictions set in Amsterdam in 17th century. I really liked this one. Really nice book and has beautiful cover. I'm always so happy when I find some great historical fiction.
Paper Towns, John Green
I'm sure most of you have read this. And if haven't then you should. This book is just amazing! It's hilarious! Green's writing, in fact, is really funny. (And even The fault in our stars, everyone talks about that cancer and sad part but notice also that funny and maybe sarcastic parts.)And I liked Paper towns more than Fault in our stars. This is story about Quentin who decides to follow clues and find his child love Margo who disappears after they have spent crazy adventurous night together.
Eleanor and Park, Rainbow Rowell
Story set in 80s which follows love story between Eleanor, red-head girl with family troubles, and Park,well-off half-Korean boy. I didn't like this one that much. I've wanted to read some book by Rainbow Rowell for a while and I guess I shouldn't have started with this one.
The man in the high castle, Phillip K Dick
Book about alternative history. It's set in the world where Nazis have won the Second World War. It has many plots which in the end start getting together. Something like Love Actually but more dramatic and in the after-war setting. One plot is about book which tells about what would happen if Nazis haven't won the war, so actually true history. Sometimes it gets quite confusing. And I'm listening it as audiobook because I can't find nowhere in Slovakia. And I hear there's a new serial based on this book with same title, maybe when I have more time I'll watch it.

2 komentáre:

  1. mne sa akosi prilis nepodarilo citat knihy pocas tychto vianocnych prazdnin. ale ked porobim vsetky skusky, tak dufam, ze si nejaky cas na ne najdem.
    od Dickensa som citala Vianocnu koledu a musim povedat, ze sa mi prilis nepacila. mozno si raz precitam aj Olivera Twista.
    Papierove mesta som samozrejme citala a aj knihu Kam zmizla Aljaska, ktora sa mi od Johna Greena paci zatial najviac. este mam na plane precitat Will Grayson, Will Grayson a potom si pockat na jeho novu knihu, ktoru pise ^_^
    od Rainbow Rowell som citala knihu Fanusicka a ta sa mi celkom pacila. chcela som si precitat aj Eleanor a Park, ale trochu si ma teraz odradila :D no ak ju budu mat v kniznici, asi neodolam.
    o tretej a poslednej knihe som este nepocula, ale nemam prilis rada historicke knihy, takze neviem, ci by sa mi pacili.

    OdpovedaťOdstrániť